A tachográf hivatalos megnevezése menetíró készülék. A járművezetők tevékenységeit, a jármű sebességét és a megtett úthosszt regisztrálja. Alapvetően két típusa van az analóg (korongos) és digitális (kártyás). Az analóg adatrögzítő készülékbe egy papírkorongot kell helyezni, mely mindössze 24 óra adatait képes rögzíteni. A digitális adatrögzítő készülékbe járművezetői chipkártyát kell behelyezni és a készülék arra rögzíti az adatokat


A tachográfokat először Németországban vezették be, 1952 december 19-én tették kötelezővé a használatukat, minden 7,5 tonna feletti kereskedelmi áruszállítást végző járműben. 1952, és 2006 közt az adatok tárolásának módja nem sokban változott, fejlődés főleg a pontosságban, és a rögzített adatok mennyiségében, és minőségében volt. A viaszos papír korong – kezdetben egy hetes, majd 24 órás időtartamú – jelentette az adatrögzítés alapját közel 50 évig.


A. modern digitalis tachográfok legújabb generációja a 2019. július óta az újonnan forgalomba helyezett járművekbe kötelezően beépítendő úgynevezett smart (második generációs), vagy hivatalos nevén 1/C tachográf. Ezekhez a menetírók már a gépjármű helyzetét is rögzítik GPS kapcsolat segítségével.


Kattints ide, ha jobban meg szeretnéd ismerni a modern, digitális tachográfokat. 

 Ha inkább az analóg (‘korongos’) tachográfokról olvasnál többet kattints ide!

Kattints ide, ha jobban meg szeretnéd ismerni a második generációs 1/C tachográfokat