1/C tahográf – Smart – G2 – GPS tachográf

Új fejezet kezdődik. AZ EU 2016/799 végrehajtási rendelete értelmében a 2019.06.15-től újonnan forgalomba helyezett tachográfköteles járműveket úgynevezett 1C intelligens „második generációs menetíró készülékkel” kell felszerelni.

A Tachobank 3 adatletöltő kompatibilis az 1/C tachográfokkal!

Elnevezése onnan származik, hogy a vonatkozó előírásokat a 2016/799 EU rendelet 1C melléklete tartalmazza. Magyarországon, és az EU minden tagországában az összes 2019. június 15. után forgalomba helyezett, 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművet új generációs tachográffal kell felszerelni.
A 2019. június 15. előtt gyártott tachográfok hivatalos megnevezése 1/B tachográf, mivel a rájuk vonatkozó előírásokat a fentebb nevezett rendelet 1/B melléklete szabályozza.

Az új tachográfok legfontosabb újítása a menetíró készülékbe épített GPS egység, és a DSRC egység.

DSRC (Dedicated Short Range Communication): az arra jogosult ellenőrző hatóságok vezeték nélküli kapcsolaton keresztül hozzáférhetnek a tachográf bizonyos adataihoz. A DSRC egységen keresztül elérhető adatok: Kártyanélküli vezetés, sebességadat hiba, feszültség megszakítások, ezek letöltéshez ellenőri vagy műhelykártya szükséges! Ez a letöltés nem helyettesíti a 90 naponkénti kötelezően előírt adatletöltést!

GPS: A tachográf minden, 3 óra összeadott vezetési idő után, kártya behelyezéskor, és kivételkor rögzíti a gépjármű aktuális helyzetét. A kártyára csak G2 vezetői kártya használata esetén kerül rögzítése!

Az új tachográfokhoz új G2 (második generációs) gépjárművezetői kártyák is készülnek. A G2 kártyák kompatibilisek a régi tachográfokkal. A meglévő első generációs kártyák lejáratig használhatók az új tachográfokban, de tachográf által rögzített plusz adatok nem kerülnek rögzítésre a kártyán. A G2 kártyák korábbi tachográfokkal való használhatósága úgy lett megoldva, hogy az új kártyákon elhelyezett chip két félből áll. Az egyik megegyezik a korábbi kártyákon használttal, a régi menetíró készülékek erre a részre rögzítik a tevékenység adatokat. A kártya másik fele a G2 tachográfok számára fenntartott terület, az 1/C tachográfok ide is rögzítik az adatokat, a GPS adatokkal is kiegészítve.

Nagyon fontos: a G2 kártya két fele külön-külön is kiolvasható, azonban csak az egyik rész letöltése nem teljesíti a jogszabályi előírásokat! (Példa: Ha csak régi – 1/B tachográffal kompatibilis letöltőd, vagy szoftvered van, azzal csak az új G2 kártya egyik („régi”) felét tudod letölteni. Ez a letöltés hiányos mivel a kártya másik fele hiányzik!) Az új tachográfhoz, és második generációs (G2) kártyák letöltéséhez új letöltőeszköz, és szoftver, vagy a meglévők frissítése szükséges (amennyiben lehetséges)!

A Tachobank3, és Fürkész is frissíthető, erről érdeklődj az elérhetőségeinken. Amennyiben a Tachobankot 2019.május 1. után vásároltad, a frissítés ingyenes.

Az új generációs vezetői kártyák letöltéséhez feltétlenül ellenőrizd, hogy a letöltő-eszközöd képes-e az új kártyák leolvasására!

Kattints a képre a teljes mérethez.