Menetírók kötelező cseréje Smart2 tachográfra

 

Smart2 tachográfok bevezetése

 

2023. augusztus 21-től kezdődően az Európai Unió, Svájc, Norvégia, Nagy-Britannia és Észak-Írország területén minden újonnan üzembe helyezett 3,5 tonna össztömeg feletti járművet 2. generációs intelligens (SMART 2) tachográffal kell felszerelni, valamint ettől a naptól kezdve minden meghibásodott 1/C tachográfot Smart2 tachográfra kell cserélni. Az új menetírók bevezetésének következő lépcsője a nemzetközi forgalomban résztvevő hagyományos (1/B) digitális tachográfok cseréje, melyet 2024. december 31-ig kell befejezni. A nemzetközi forgalomalomban résztvevő 1/C tachográfokkal szerelt gépjárművek tachográfcseréjének határideje 2025. augusztus 19.

Nagy változást jelent, hogy 2026 július 1-től kezdődően a tachográf-kötelezettség határa 3,5 tonna össztömegről 2,5 tonna össztömegre változik, így a fenti időpontig minden nemzetközi forgalomban résztvevő, áruszállítást végző 2,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó gépjárművet Smart2 tachográffal kel felszerelni.

A Smart2 tachográfok az eddig megszokott adatok mellett automatikus rögzítik a határátlépéseket (azok pontos helyét, és idejét. A gépjárművezetőknek rögzítenie kell a tachográfban a be, és kirakodási műveleteket, valamint azt hogy milyen típusú fuvartevékenységet végeznek (áru, vagy személyszállítás). A gépjárművezetői kártyákat érintő legfontosabb változás, hogy az eddigi 28 nap helyett már 56 nap tevékenységi adatait kell minimálisan tárolniuk.

Smart2 tachográfok cseréje

A Smart2 tachográfok utólagos cseréje nem csak a menetíró egység cseréjét jelenti, hanem minden esetben mozgásérzékelő (jeladó) cseréjét is, és a rövidtávú adatletöltő egység (DSRC) frissítését, vagy  amennyiben a gépjármű jelenleg korongos (analóg), vagy 1/B (hagyományos digitális, 2019 július 19 előtti) készülékkel van szerelve akkor annak beépítését is. Amennyiben korongos gépjárműbe szeretnél Smart2 tachográfot építeni, akkor mindenképpen meg  kell vizsgálnunk a jármű jelenlegi kiépítését, ezért személyes, előzetes egyeztetés szükséges!

Az új előírások az összes, Európában közlekedő nemzetközi szállítást végző járműre vonatkoznak, így több millió teherautó érintett. A cserére előírt szűkös határidő (kevesebb mint 1,5 év), valamint a cserére kötelezett járművek hatalmas száma miatt a határidőhöz közeledve előfordulhatnak alkatrész ellátási problémák, ezért ajánlott a cseréket minél hamarabb beütemezni!

Ha Tachobank3 letöltővel rendelkezel nem kell új készüléket vásárolnod a Smart2 tachográfok letöltéséhez, a szoftver frissíthető az új tachográfokhoz!

Letöltőeszközök – Tachobank3

2023 augusztus 21-től újonnan forgalomba helyezett gépjárműveket Smart2 tachográffal kell felszerelni..

Korábban vásárolt Tachobank3 készüléken a Smart2 tachográfok letöltéséhez szoftverfrissítés szükséges!  

Smart2 tachográffal kell felszerelni:

 • 2023 augusztus 23 – tól újonnan forgalomba helyezett járművek
  (belföld, és nemzetközi)
 • 2023 augusztus 23-tól meghibásodott Smart1 (1/C) tachográfok
  (belföldi, és nemzetközi)
 • 2024 December 31-ig analóg (korongos), és hagyományos 1/B digitlás tachográffal szerelt gépjárművek
  (csak nemzetközi forgalomban)
 • 2025 augusztus 19-ig Smart1 (1/C) tachográfok
  (csak nemzetközi forgalomban)
 • 2026 július 1-től 2,5 tonna össztömeg feletti gépjárművek
  (csak nemzetközi áruszállítás)


SE5000 Smart2
DTCO 4.1 Smart2
Tachobank3 letöltő, Smart2 tachográfokhoz