2022. február 2.-től kezdődően a “mobilitás csomag” újabb része lépett életbe

 
A 165/2014/EU rendelet a következőképp egészült ki:

“A járművezetőnek be kell írnia a digitális menetíró készülékbe azoknak az országoknak a betűjeleit, amelyekben a napi munkaidejét megkezdi és befejezi. 2022. február 2.-től kezdve a járművezetőnek annak az országnak a betűjelét is be kell írnia, amelybe tagállami határ átlépését követően lép be, mégpedig az adott tagállamban való első leállása megkezdésekor.

Ezt az első leállást a határnál lévő, vagy a határon való átlépést követő lehető legközelebbi megállóhelyen kell megtenni. Amennyiben valamely tagállami határ átlépése komppal vagy vonattal történik, a járművezetőnek az érkezési kikötő vagy vasútállomás szerinti ország betűjelét kell beírnia.”

Országkód megadás Stoneridge SE5000 tachográfon:

  • Nyomd meg az ’OK’ gombot a menübe történő belépéshez
  • A nyíl gombokkal választd ki a ’Helyek’ menüpontot
  • A ’Helyek’ menüponton belül választd ki az ’Indulási hely’ pontot
  • A nyilak segítéségével jelöld ki a megfelelő országot.

Országkód megadása Siemens VDO tachográfon:

  • Nyomd meg az ’OK’ gombot
  • Nyilak segítségével válasz ki a ’beadás 1. vezető – Kezdő ország’ pontot
  • Nyomd meg az ’OK’ gombot
  • Nyilak segítésével választd ki a megfelelő országot

“A tagállamok előírhatják, hogy az adott tagállam területén belüli szállításokat végző gépjárművezetők az ország betűjele mellett részletesebb földrajzi leírásokat is megadjanak, feltéve, hogy az adott tagállam e részletes földrajzi leírásokról még 1998. április 1. előtt értesítette a Bizottságot.”

A rendelet ezen része a Spanyolországi régiókra vonatkozik. Amennyiben Spanyolországban végzel szállítási feladatot, tájékozódj a helyi szabályozásról!

“A járművezetőknek nem szükséges megadniuk az első albekezdésben említett információt, ha a menetíró készülék a 8. cikknek megfelelõen automatikusan rögzíti a helymeghatározási adatokat.”

Jelenleg (2022.02.28) nincsen olyan engedéllyel rendelkező tachográf, amely az országkódokat automatikusan rögzíti, így ezt mindenképp a gépjárművezetőnek kézi adatrögzítéssel kell megtennie!