Miért, és mikor kell letöltenem az adatokat?

 

Digitális tachográf esetén az adatok két helyen tárolódnak. A vezetéssel kapcsolatos bejegyzések a gépjárművezetői kártyán, a járművel kapcsolatosak pedig a tachográf központi memóriájában. Mindkét eszköz tároló kapacitása véges, ezért az esetleges adatvesztés elkerülése érdekében rendszeres időközönként mindkettőt le kell tölteni. A jogszabály által előírt határidő a tachográf adatok esetén 90 naptári nap, a kártya esetén 28 naptári nap. A vállalkozás tulajdonában lévő, üzembentartói kártyát nem kell letölteni, a kártya csak azonosításra szolgál. A vezetői kártyát akkor is le kell tölteni 28 naponként, ha a kártyádat nem használod!
Fontos megjegyezni, hogy az előírtnál gyakrabban le lehet tölteni mind a kártyát, mind a tachográfot, mivel a letöltés nem törli az adatokat egyik eszközről sem. Adattörlés, – és ezzel adatvesztés – csak abban az esetben fordulhat elő, ha az eszköz betelik. Ilyenkor a legkorábbi bejegyzéstől kezdve az adatok felülíródnak, a letöltés hiánya ebben az esetben végzetes, pótolhatatlan adatvesztést jelenthet!
Mivel a kártyán, és a tachográfon tárolt adatok is egyediek, és pótolhatatlanok azért erősen ajánlott a letöltött adatokat legalább két különböző helyen tárolni.

 

Figyelj rá, hogy a kártyát akkor is 28 naponta letöltsd, ha nem használod!

 


Hogyan tölthetem le az adatokat?

 
1. A tachográf letöltése:

Az adatok lementéséhez két dologra lesz szükséged: a hozzáférést biztosító azonosító kártyára, és egy úgynevezett letöltőkulcsra. A letöltőkulcs végzi az adatok letöltését. Ezekből az eszközökből nagyon sok fajta létezik, különbség lehet a memória méretében, az extra funkciókban, de mindegyik használható az összes forgalomban lévő tachográf kiolvasására.
Ha megvannak a szükséges eszközök a dolgod csak annyi, hogy az üzembentartói kártyádat a tachográf 2. kártyanyílásába helyezed, és a letöltőeszközt a tachográf adatcsatlakozójához kapcsolod. Ennek a csatlakozónak a helye menetírónként eltérő lehet. A siemens VDO 1381 tachográfon, a letöltésre szolgáló csatlakozót egy kinyitható ‘ajtó’ takarja a kijelző alatt. Stoneridge tachográfoknál a csatlakozó a nyomtatópapír melett található, hozzáférni a papírtartó kiszedésével tudsz!

Amint az eszközt csatlakoztattad, és a letöltőeszközön a szükséges beállításokat elvégezted, a letöltés elindul. Az adatok lementéséhez szükséges idő sok dologtól függ, például a tachográfon tárolt adat mennyiségétől, a letölteni kívánt időtartamtól, és a letöltőkulcs sebességétől. A teljes adatletöltés régebbi (2010 előtti tachográfok) körülbelül 30-45 percet vesz igénybe, az újabb készülékek ennél már jóval gyorsabbak átlagosan 15-20 percet vesz igénybe egy teljes leolvasás.
Ha a letöltés kész, és mindent jól csináltál, mikor a letöltőeszközt a számítógépedhez csatlakoztatod egy .ESM, vagy.DDD kiterjesztésű fájlt találsz rajta. Nincs más dolgod, mint az adatokat a számítógépedre másolni. A tachográf adatokat nem kell kiértékelni, ennek ellenére sok fontos információt tartalmaznak mint például a sebesség adatok, aktuális vállalati zárak, esetleges meghibásodásokat tartalmazó hibalista.
Amennyiben a korábbi sebességadatokat szeretnéd ellenőrizni, fontos tudni, hogy a tachográfok 24 órányi (1/c készülékek 48 óra) sebesség információt tárolnak, azt követően a régebbi adatok felülíródnak!

 

 

 


2. A kártya letöltése:

A vezetői kártya letöltéséhez két dologra lesz szükség. Egy asztali kártyaolvasóra – vagy egy letöltőkulcsra, ami rendelkezik beépített kártyaolvasóval – ,és egy mai átlagnak megfelelő számítógépre. Helyezd a kártyát az olvasóba, és járj el az általad használt program utasításainak megfelelően. A kártya letöltési sebessége függ a kártyaolvasó sebességétől, és az használt programtól is, átlagosan 1-2 percet, újabb második generációs (G2) kártyák esetén a megnövekedett adattartalom miatt kb. 3-4 percet vesz igénybe.
Sikeresen letöltötted a kártyádat, ezzel a rendelet előírásainak felét már teljesítetted. A gépeden most egy .ESM kiterjesztésű fájlt látsz, ez egy nyers kártyafájl. Ahhoz hogy ebből egy ebből a vállalkozásod számára hasznos információkat tudj nyerni igénybe kell venned a kiértékelő program segítségét.

2. A kártya letöltése tachográfon keresztül:

Ha nem rendelkezel asztali kártyaolvasóval, és a letöltőeszközöd sem tud kártyát olvasni, akkor egy megoldás maradt a kártya adatinak letöltésére, hogy a tachográfot használva töltsd le.
Ehhez a megoldáshoz, helyezd az üzembentartói kártyát a tachográf 2. kártyanyílásába, a letölteni kívánt vezetői kártyát az 1. nyílásba.   Csatlakoztasd a letöltőeszközt a tachográfhoz, azután a kártyád letöltés automatikusan elindul.

 

 

A tachográfról, és kártyáról letöltött adatok később nem pótolhatók, ezért mindig legalább két helyen archiváld őket!