Mint az már előtted is bizonyosan ismert 2013.07.01. nappal hazánkban is bevezették a megtett úttal arányos elektronikus útdíj-szedési (UD) rendszert. A 3,5t össztömeg feletti tehergépjárművek kizárólag így tehetnek eleget díjfizetési kötelezettségüknek.

A díjfizetési kötelezettség kiterjed az összes autópályára, autóútra, főútra. A díj mértéke függ a jármű (járműszerelvény) tengelyszámától és környezetvédelmi osztályától. Az alábbi táblázat mutatja a fizetendő díj mértékét a környezetvédelmi osztály függvényében. (Díjkategóriák: J2- kéttengelyes, J3- háromtengelyes, míg a J4 kategóriába a négy (vagy több) tengellyel rendelkező járművek tartoznak.)

 


Az úthasználat aktuális díját, a 25/2013. (V.13) NFM rendelet tartalmazza.

A rendelet aktuális verzióját itt elolvashatod

A használat mértékét az alább ismertetett módon lehet bevallani:

1. Előre megváltott viszonylati jegy

Az úthasználóknak a HU-GO rendszer interneten elérhető ügyfélszolgálati felületén (az előzetes ígéretek szerint 2013.06.20. napjától www.hu-go.hu oldalon) vagy az országban létesítendő értékesítési pontokon (ügyfélszolgálatok, viszonteladók) elhelyezett termináloknál (kioszkok) lehetősége lesz előre megtervezni az útvonalát. Ehhez a kezdő és végpontok (valamint maximum négy érintési pont) térképes kijelölése mellett a járműre vonatkozó legfontosabb adatok megadására van szükség (rendszám, államjelzés, környezetvédelmi osztály, tengelyszám, legnagyobb megengedett össztömeg, kamionstop nyilatkozat, gépjármű magassága).

A viszonylati jegyet mindenképpen a díjköteles úthasználat előtt kell megvásárolni (maximum 30 nappal korábban szerezhető be). Az elővételben megvásárolt viszonylati jegy 2 naptári napig, közvetlenül a díjköteles szakaszok igénybevétele előtt megvásárolt viszonylati jegy pedig a következő naptári nap végéig lesz érvényes, és mindkét esetben kizárólag a megtervezett útvonalra biztosít egyszeri használati jogosultságot. Az esetlegesen hibásan megadott és már kifizetett útdíjat az autópálya kezelő nem téríti vissza!

Ez a szolgáltatás azoknak előnyös, akik nem rendszeresen, de előre megtervezett útvonalakon kívánják használni a magyarországi díjköteles útszakaszokat.

1. Fedélzeti eszköz (bevallási közreműködő)

Azok számára, akik gyakran használják a hazai díjköteles útszakaszokat, kényelmes megoldást jelenthet a jellemzően flottakövető szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások, – az úgynevezett bevallási közreműködők – által biztosított fedélzeti eszközzel történő bevallási és fizetési módszer. Alkalmazásának előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen szerződést kössön egy bevallási közreműködővel, majd ezen szerződés birtokában regisztráljon az útdíjszolgáltatónál Állami Autópálya Kezelőnél (továbbiakban ÁAK).

A felhasználók előre történő fizetéssel (prepaid) egyenlíthetik ki tartozásukat, ami azt jelenti, hogy a regisztráció során létrehozott (és az útdíj-szolgáltatónál, vagyis az ÁAK-nál vezetett) folyószámlát előre fel kell tölteniük. Ennek egyenlege biztosít ugyanis fedezetet a díjköteles utak használatához.

Nézd meg milyen eszközökkel tehetsz eleget az útdíj fizetési kötelezettségednek!