Szükséges-e kiértékelnem a letöltött adatokat?

 

Habár a jogszabály szövege szó szerint nem írja elő a kiértékelést, viszont arra kötelez, hogy az esetleges szabálysértéseket rendszeresen nyomon kövesd. Mit is jelent ez?
A munkáltatónak havi rendszerességgel készíteni kell szabálytalansági jelentést az elkövetett szabálytalanságokról. A jelentést a munkavállalóval alá kell íratni, és a nyomtatvány meg kell őrizni 2 évig. A letöltött adatfájlokat archiválni kell! Az adatok nem pótolhatók, elvesztésük sérülésük komoly gondokat okozhat. Feltétlenül gondoskodj arról, hogy probléma esetén rendelkezésre álljon biztonsági mentés!
A rendszeres letöltés, és elemzés azon kívül, hogy eleget tesz a jogszabályi előírásoknak, rengeteg további előnnyel is jár. Melyek is ezek?
Sokkal hatékonyabb munkaszervezést lehet elérni, ha folyamatosan friss információkkal rendelkezel a munkaidőről, vezetési időkről, és pihenőkről. Tudtad-e, hogy a szabálytalanságok nagy része, olyan problémákból ered ami kis odafigyeléssel, és megfelelő tájékozottsággal elkerülhető lenne? Ezek a kis hibák a rendszeres letöltéssel mind kiszűrhetőek, és kijavíthatóak.

Áruszállítással, fuvarozással foglalkozni manapság egyáltalán NEM könnyű, sőt talán egyre nehezebb. Minél kissebb egy cég annál jobban ki van téve annak a veszélynek, hogy egy-egy tévedés akár végzetes is lehet. A büntetések, kissebb-nagyobb tévedések szinte mindennapossak. Tévedünk, tévesztünk annak ellenére, hogy a digitális korszak a pontosságot, a precizitást hordozza magában.

 

A rendszeres adatkielemzés nem csak a jogszabály előírása miatt fontos. A hibák gyors kijavítása akár egy több százezer forintos bírságtól is megmenthet!


Hogyan végezhetem el a kiértékelést?

 

Az adatkiértékeléshez, vagyis hogy a nyers adatokat más programokkal is – például Excel, vagy képnézegető – megnyithatóvá tedd egy kiértékelő programra lesz szükséged. Ezekből a programokból, csakúgy mint a letöltőeszközökből is rengeteg különböző tudású, árfekvésű, és sajnos minőségű kapható. A megfelelő program kiválasztásánál sok tényezőt figyelembe kell venni, például a vállalkozásod méretét (autók számát), szükséged van-e a hagyományos korongok elemzésre is, szeretnéd-e a programot több telephelyen is használni… A program futtatásához természetese egy számítógépre is szükséged lesz, szinte bármilyen megfelel, amin kényelmesen tudsz internetezni, azon a kiértékelő programnak is tökéletes lesz!
Ha nem szeretnél, vagy jelenleg nem tudsz ilyen programot vásárolni, akkor is meg tudod oldani adataid elemzését! A letöltött adatokat – sőt akár a letöltést is – rábízhatod szakemberre, így neked csak azzal kell foglalkoznod, hogy a kész adatokat megtekintsd.

Miért jó, ha Te magad értékeled ki a tachográf adataidat?
  • Azonnali információkkal rendelkezel az elkövetett hibákról, gyorsan ki tudod javítani őket
  • Bármikor hozzáférsz adataidhoz, hiszen saját gépeden tárolod őket
  • Eleget teszel a rendelet elvárásainak
Miért jó, ha az adataidat kiértékelését szakemberre bízod?
  • Azonnali szakértői segítség a felmerülő problémák megoldásához.
  • A jogszabályok böngészését szinte teljesen mellőzheted, hiszen ezt Mi megtesszük helyetted.
  • Garanciát vállalunk az adatbiztonságért.
  • Hatósági ellenőrzés esetén segítünk az adatrendszerezésben.
  • Maradéktalanul eleget teszel a jogszabályban foglalt letöltési, és kiértékelési kötelezettségnek

Milyen programot válasszak?

 

Ahogy a digiális tachográfok egyre népszerűbbé válnak, egyre több cég próbál saját kiértékelő programmal piacra lépni. Az új programok sokszor hiányosak és alapvető problémákkal nem tudnak megbirkózni. Sok olyan program van a piacon amelyek programozási hibából adódóan, vagy a lassú, nehézkes frissítések miatt csak részben, vagy egyáltalán nem ismerik a hatályos jogszabályokat, rendeletváltozásokat. Ezeknek a hiányosságoknak a programot használó vállalkozások látják kárát, és akár súlyos büntetéseket is eredményezhetnek.
Nagyon fontos szempont lehet a program átlátható kezelőfelülettel rendelkezzen, hiszen semmit sem ér a program tudása, és a rengeteg információ amit a letöltött adataid rejtenek, ha tanfolyamot kell elvégezni a kezeléséhez!

Ezeket az irányelveket Mi is észben tartottuk, mikor a kiértékelő programunkat fejlesztettük, és fejlesztjük mai napig, hogy mindig naprakész és pontos legyen.