Mire kell figyelnem hagyományos tachográfok használatánál?

 

Habár az oldal nagy részén főleg a digitális tachográfokról olvashatsz, a mindennapi használatban még mindig a hagyományos – ‘korongos’ – tachográfok vannak jelen. Az adatrögzítés módja bár különböző, de vonatkozó szabályok, és előírások szinte teljesen azonosak, bármilyen tachográfot is használj.
Amire feltétlenül figyelned kell.

[stextbox id=”grey” image=”null”]
  • Minden nap, munkakezdés után ellenőrizd a tachográf hibátlan működését!
  • Minden munkakezdéskor ellenőrizd a pontos időt, ha szükséges korrigáld!
  • Tartsd magadnál az elmúlt 28 nap korongjait, ha nem dolgoztál, legyen nálad arra az időszakra szóló tevékenységnyilatkozat.[/stextbox]

 


Használhat egy sofőr digitális, és analóg tachográfot is?

 

Gyakran előfordulhat, hogy egy sofőr dolgozik párhuzamosan analóg, és digitális tachográffal. Erre a jogszabály is ehetőséget biztosít, de sokkal nagyobb odafigyelést igényel mind a vezető, mind pedig a vállalkozás részéről! Ebben az esetben az adatok kiértékelése sokkal nagyobb fontosságú, ugyanis csak így tudod a diagramtárcsára, és a kártyára rögzített adatokat együtt megtekinteni, és teljes képet kapni a tevékenységedről. Az estleges szabálytalanságok is csak akkor derülhetnek ki ha rendelkezel mindkét tachográfból származó információval, hiszen a teljes képet csak akkor láthatod!
A szabályozás lehetőséget ad arra is hogy egy sofőr, akár egy munkanapon belül is használja mindkét fajta menetírót. Ebben az esetben nagyon figyelni a pihenő és vezetési idők betartására, és arra hogy mindig nálad legyen mind a vezető kártyád, és a tachográf korongod is!


Korongok. Milyet? Hogyan?

 

Első olvasásra lényegtelen dolognak tűnhet a fenti kérdés. De hidd, el nem az! A nem megfelelő korong használata legalább annyi gondot, – és akár bírságot is – eredményezhet mint például egy rosszul megírt kiértékelő program. A mindennapok folyamán sokszor találkozunk olyan problémákkal, melyeket első ránézésre a tachográf hibájának gondolnak, pedig nem azok!
Veled is szinte biztosan előfordult már, hogy a tachográf nem forgatta a korongot, tépte, begyűrte? Az időpontok nem helyesen lettek a korongra regisztrálva, pedig a tachográf órája pontosan járt? Tettél lapot a menetíróba, és mégis olyan hibát jelzett hogy nincs benne lap? Ezek mind a nem megfelelő minőségű tachográflapra vezethetőek vissza! Sok, – főleg a feltűnően olcsó – korongnál előfordulhat, hogy:

[stextbox id=”grey” image=”null”]
  • A korong rögzítőrétege nem jó minőségű, a rajzolat nagyon halvány lesz, és idővel még tovább halványul.
  • A korong nem tökéletesen kör alakú, ezért a regisztrátum eltorzul, a sebesség, és időpontértékek nem megfelelőek!
  • A korong papírja túl vastag, ezért a tachográf begyűri.
  • A papír túl vékony, ezért a tachográf nem érzékeli a behelyezett korongot.
[/stextbox]

 

A fenti esetek bármelyike súlyos büntetésekhez vezethet, hiszen az ellenőrt nem fogja érdekelni, hogy te jóhiszeműen vetted a korongot! Egy ismeretlen gyártótól származó korong ára 400-600 forint körül van, míg egy minőségi – ‘gyári’ – tachográf korong 1500-1700 forint. A dobozban 100 lap van, vagyis ez a kiadás száz napi szükségletedet fedezi. Neked megér napi 10 forintot, hogy nem kelljen a büntetéstől tartanod?

[lightbox style=”modern” image_path=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/kienzle_chart.jpg” popup=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/kiennzle_korong.png”  description=”Kienzle tachográf korong” size=”three_col_small”]

Nagyon ügyelj rá, hogy mindig a tachográfodhoz megfelelő korongot használd. A korong dobozán látható sebesség (pl. 140km/h) a korongra rögzíthető maximális sebességet jelöli. Ennek az értéknek meg kell egyeznie, a tachográfod által maximálisan rögzíthető (mérhető) értékkel!

A tachográf, és a korong is rendelkezik, egy Európai engedélyezési számmal (‘e’ szám). A tachográfodon található ‘e’ számnak – ha megfelelő korongot használsz – szerepelnie kell a korong hátulján található felsorolásban!

Ha a korongokat szeretnéd számítógéppel kiértékelni, használj speciálisan erre a célra készített lapokat. A hagyományos korongok segédvonalai megzavarják a számítógépes feldolgozást, a speciális korongok használatával gyorsabban, és pontosabban tudod adataidat digitális formában elemezni! A két korong közti különbséget lásd a jobb oldali képen.

[lightbox style=”modern” image_path=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2013/02/korongok.jpg” popup=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2013/02/korongok_nagy.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”Hagyományos, és számítógépes feldolgozáshoz készített korong” size=”three_col_small”]

Milyen ‘papírokra’ van szükségem a tachográfhoz?

 

Bármilyen típusú tachográfot is használj, háromféle jegyzőkönyvvel mindenképpen rendelkezned kell, hogy ne kelljen aggódnod az ellenőrzéseknél:

Illesztési jegyzőkönyv2 évig érvényes, a kiállítás dátumától számítva. Az illesztésnél a műhelyben beragasztásra kerül az ajtóoszlopra az ezt igazoló címke is. Figyelj rá, hogy a jegyzőkönyv egyetlen eredeti példánya nálad van ,elvesztése esetén a pótlásra csak az illesztés újbóli elvégzésével van lehetőség!

Felülvizsgálati tanúsítvány – 6 évig érvényes, a kiállítás dátumától számítva. fontos, hogyha a tachográfon plombabontással járó tevékenység történik – a javítások nagy része ilyen – akkor érvényessége megszűnik, és újat kell belőle kiállítani.

Vizsgálati jegyzőkönyv – Minden illesztés alkalmával ki kell állítani, azt igazolja, hogy sem a járművön, sem a tachográfon nincs nyoma idegenkezű beavatkozásnak.

Az összes itt felsorolt okmányból legalább egy hiteles másolati példányt tarts mindig az autóban!


[lightbox style=”modern” image_path=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Illesztes.jpg” popup=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Illesztes.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”three_col_small”] Illesztési jegyzőkönyv
[lightbox style=”modern” image_path=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Felulvizsgalat.jpg” popup=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Felulvizsgalat.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”three_col_small”] Felülvizsgálati tanusítvány
[lightbox style=”modern” image_path=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Jelentes.jpg” popup=”https://tachotax.eu/wp-content/uploads/2012/10/Jelentes.jpg” link_to_page=”” target=”” description=”” size=”three_col_small”] Vizsgálati jelentés