Mire kell figyelnem hagyományos tachográfok használatánál?

 

Habár az oldal nagy részén főleg a digitális tachográfokról olvashatsz, a mindennapi használatban  a hagyományos – ‘korongos’ – tachográfok még mindig  jelen vannak. Az adatrögzítés módja bár különböző, de vonatkozó szabályok, és előírások szinte teljesen azonosak, bármilyen tachográfot is használj.
Amire feltétlenül figyelned kell.

 • Minden nap, munkakezdés után ellenőrizd a tachográf hibátlan működését!
 • Minden munkakezdéskor ellenőrizd a pontos időt, ha szükséges korrigáld!
 • Tartsd magadnál az elmúlt 28 nap korongjait, ha nem dolgoztál, legyen nálad arra az időszakra szóló tevékenységnyilatkozat.
 • Ha vegyesen dolgozol digitális, és hagyományos korongos tachográffal, korongok mellett a vezetői kártyádat is tartsd magadnál!


Használhat egy sofőr digitális, és analóg tachográfot is?

 

Gyakran előfordulhat, hogy egy sofőr dolgozik párhuzamosan analóg, és digitális tachográffal. Erre a jogszabály is ehetőséget biztosít, de sokkal nagyobb odafigyelést igényel mind a vezető, mind pedig a vállalkozás részéről! Ebben az esetben az adatok kiértékelése sokkal nagyobb fontosságú, ugyanis csak így tudod a diagramtárcsára, és a kártyára rögzített adatokat együtt megtekinteni, és teljes képet kapni a tevékenységedről. Az estleges szabálytalanságok is csak akkor derülhetnek ki ha rendelkezel mindkét tachográfból származó információval, hiszen a teljes képet csak akkor láthatod!
A szabályozás lehetőséget ad arra is hogy egy sofőr, akár egy munkanapon belül is használja mindkét fajta menetírót. Ebben az esetben nagyon figyelni a pihenő és vezetési idők betartására, és arra hogy mindig nálad legyen mind a vezető kártyád, és a korongod is! Sok modern digitális menetíró lehetőséget ad hogy pár gombnyomással megcsináld a tevékenység nyilatkozatot mikor a kártyát a tachográfba teszed. Ha közben korongos tachográfot is használtál nagyon figyelj oda mit nyilatkozol a kártyára, könnyen ellentmondás keletkezhet a kártyád és a diagramtárcsák között!


Korongok. Milyet? Hogyan?

 

Első olvasásra lényegtelen dolognak tűnhet a fenti kérdés. De hidd, el nem az! A nem megfelelő korong használata legalább annyi gondot, – és akár bírságot is – eredményezhet mint például egy rosszul megírt kiértékelő program. A mindennapok folyamán sokszor találkozunk olyan problémákkal, melyeket első ránézésre a tachográf hibájának gondolnak, pedig nem azok!
Veled is szinte biztosan előfordult már, hogy a tachográf nem forgatta a korongot, tépte, begyűrte? Az időpontok nem helyesen lettek a korongra regisztrálva, pedig a tachográf órája pontosan járt? Tettél lapot a menetíróba, és mégis olyan hibát jelzett hogy nincs benne lap? Ezek mind a nem megfelelő minőségű tachográflapra vezethetőek vissza! Sok, – főleg a feltűnően olcsó – korongnál előfordulhat, hogy:

 • A korong rögzítőrétege nem jó minőségű, a rajzolat nagyon halvány lesz, és idővel még tovább halványul.
 • A korong nem tökéletesen kör alakú, ezért a regisztrátum eltorzul, a sebesség, és időpontértékek nem megfelelőek!
 • A korong papírja túl vastag, ezért a tachográf begyűri.
 • A papír túl vékony, ezért a tachográf nem érzékeli a behelyezett korongot.

A fenti esetek bármelyike súlyos büntetésekhez vezethet, hiszen az ellenőrt nem fogja érdekelni, hogy te jóhiszeműen vetted a korongot! Egy ismeretlen gyártótól származó korong ára 1000 forint / doboz körül van, míg egy minőségi – ‘gyári’ – tachográf korong 2000 forint. A dobozban 100 lap van, vagyis ez a kiadás száz napi szükségletedet fedezi. Neked megér napi 10 forintot, hogy ne kelljen a büntetéstől tartanod?


 • Nagyon ügyelj rá, hogy mindig a tachográfodhoz megfelelő korongot használd. A korong dobozán látható sebesség (pl. 140km/h) a korongra rögzíthető maximális sebességet jelöli. Ennek az értéknek meg kell egyeznie, a tachográfod által maximálisan rögzíthető (mérhető) értékkel!
 • A tachográf, és a korong is rendelkezik, egy Európai engedélyezési számmal (‘e’ szám). A tachográfodon található ‘e’ számnak – ha megfelelő korongot használsz – szerepelnie kell a korong hátulján található felsorolásban! Ezt a korong kitöltése során karikázd is be!
 • Ha a korongokat szeretnéd számítógéppel kiértékelni, használj speciálisan erre a célra készített lapokat. A hagyományos korongok segédvonalai megzavarják a számítógépes feldolgozást, a speciális korongok használatával gyorsabban, és pontosabban tudod adataidat digitális formában elemezni! A két korong közti különbséget lásd a jobb oldali képen.


Milyen ‘papírokra’ van szükségem a tachográfhoz?

 

Bármilyen típusú tachográfot is használj, kalibrálási jegyzőkönyvvel mindenképpen rendelkezned kell, hogy ne kelljen aggódnod az ellenőrzéseknél:

Kalibrálási jegyzőkönyv2 évig érvényes, a kiállítás dátumától számítva. Az illesztésnél a műhelyben beragasztásra kerül az ajtóoszlopra az ezt igazoló címke is. Figyelj rá, hogy a jegyzőkönyv egyetlen eredeti példánya nálad van ,elvesztése esetén a pótlásra csak az illesztés újbóli elvégzésével van lehetőség!

A jogszabály szerint a kalibrálás érvényességét az ajtóoszlopra felragasztott kalibrálási címke igazolja. Ezen jogszabály alapján nem vagy köteles a jegyzőkönyvet a gépjárműben tartani.


Kalibrálási jegyzőkönyv
Kalibrálási címke