Miért van szükségem digitális tachográfra?

 

Az Európai Unióban rendelet rögzíti, hogy 2006. május 1. után forgalomba helyezett 3,5 tonna össztömeget meghaladó, illetve 9 főnél többet szállítani képes járműveket digitális tachográffal kell felszerelni.
A váltás a hagyományos – korongos – tachográfokról a digitális korszakra sokszor nem könnyű. A digitális menetírók, a korábbiaknál sokkal pontosabb, részletesebb adatrögzítése nagyobb odafigyelést kíván mind a vállalkozás, mind a gépjárművezető részéről. biztosan benned is felmerültek olyan kérdések, amelyekkel az analóg korszakban nem foglalkoztál, mert talán nem jutott eszedbe, vagy esetleg szükséged sem volt rá.
Mi megpróbálunk ezekre az újonnan előkerült kérdésekre választ adni neked!

Stoneridge SE 5000 Connekt

Mit kell másképp csinálnom,ha digitális tachográfot használok?

 

Digitális tachográfnál az eddig hagyományosan használt diagramtárcsa eltűnik, helyét a vezetői kártya veszi át, ezen kerülnek rögzítésre a gépjárművezetéssel kapcsolatos tevékenységadatok, mint például a vezetési, és a pihenő idők. A tachográf memóriájában olyan adatok tárolódnak, amelyek eddig csak nehézkesen, vagy egyáltalán nem voltak hozzáférhetőek, mint a gyorshajtások, és meghibásodások listája.
Bár a vezetési, és munkaidővel kapcsolatos szabályok nem változtak a digitális tachográfok megjelenésével, az új eszköz mégis sokkal nagyobb odafigyelést,és a szabályok pontosabb ismeretét igényli. korongok használatakor a gépjárművezető tevékenysége a legpontosabb eszközökkel is csak 2-3 perces pontossággal volt meghatározható, a digitális korszakban akár néhány másodperc tévedés is súlyos büntetést jelenthet!

Ez új feladatot jelent, mind munkavégzés, mind pedig munkaszervezés szempontjából, azonban új lehetőségeket is teremt. A digitális eszközökből, a megfelelő eszközök birtokában sokkal pontosabb, és részletesebb információk nyerhetőek, mint analóg társaikból, ezzel lehetővé teszik  a vállalkozások hatékonyabb működését.

Continental VDO 1381 4.0


Mire van szükségem, hogy hatékonyan tudjam használni a tachográfot?

 

Ahhoz, hogy a digitális tachográfban rejlő lehetőségeket teljesen ki tudd használni, szükséged lesz:

  • Egy gépjárművezetői kártyára. Egy üzembentartói kártyára, ami az adatok letöltéséhez szükséges. Az üzembentartói kártyával be kell ‘jelentkezned’ a tachográfba, vagyis be kell jegyezni a tulajdonos nevét. Ehhez mindössze annyit kell tenned, hogy az üzembentartói kártyát a tachográfba helyezed.
    Mindkét kártyát a Nemzeti Közlekedési hatóságnál tudod igényleni.
  • A szükséges űrlapokat a hatóság honalapján találod.
  • Egy letöltő eszközre a tachográf memóriájának olvasásához
  • Egy kártyaolvasóra a vezetői kártya letöltéshez
  • És végül egy számítógépre az adatok kiértékeléséhez

Milyen ‘papírokra’ van szükségem a digitális tachográfhoz?

 

Bármilyen típusú tachográfot is használj, kalibrálási jegyzőkönyvvel mindenképpen rendelkezned kell, hogy ne kelljen aggódnod az ellenőrzéseknél!

A jegyzőkönyv – 2 évig érvényes, a kiállítás dátumától számítva. Az illesztésnél a műhelyben beragasztásra kerül az ajtóoszlopra az ezt igazoló címke is. Figyelj rá, hogy a jegyzőkönyv egyetlen eredeti példánya nálad van ,elvesztése esetén a pótlásra csak az illesztés újbóli elvégzésével van lehetőség!


Magyar kalibrálási jegyzőkönyv
Magyar kalibrálási jegyzőkönyv hátoldal
Kalibrálási címke

 
Ismerkedj meg részletesen az itt említett új feladatokkal, és tedd hatékonyabbá munkádat! Ismerd meg az adatletöltés folyamatát, az ehhez használható eszközöket.
Ismerkedj meg az adatkiértékelés folyamatával, és fortélyaival, hogy mindig naprakész információkkal rendelkezz!