Blog

Gyakran előforduló tachográf hibák – Koronghibák

Posted by:

’Már megint mi a baj a tachográffal? Valami mindig történik, és miért pont velem!? ’ – fakadunk ki magunkból, ha útközben valami történik a tachográffal.

Immár lassan 25 éve hallom a fenti, és az ehhez hasonló mondatokat a műhelyünkbe érkező, vagy telefonon tanácsot kérő sofőröktől. Felvilágosításunkra sokszor a ’Hát persze!’ vagy  ’Nekem ezt senki nem mondta!’ kezdetű mondatot hallunk.  Az esetek egy részében nincs feltétlen szükség szakszervízre. ha kellőképpen tájékozottak vagyunk , kellő ismeretekkel rendelkezünk a tachográffal kapcsolatban, szakember segítsége nélkül is sokat tehetsz a problémák megoldása érdekében.

Az eddigi tapasztalataink alapján szeretnénk ezeket a problémákat összefoglalni és a lehetőség szerint javaslatot tenni a probléma kezelésére.

  1. Analóg tachográfoknál előforduló problémák

a)     Korongproblémák:

Jelenség: A tachográf gyűri a korongot!

’A korongot a szokásos módon gondosan  betettem a tachogáfba, ráillesztettem a középső részre és a nap végén kivételkor döbbenten vettem észre, hogy a  közepe teljesén kitépődött, szinte miszlikbe aprítódott, vagy felgyűrődött.’

A tachográf „gyűri” a korongot. A korong forgását biztosító tojás alakú középrész elfordul a korong belsejében, azt kitágítja, és kigyűrve megrongálja, így a korong idő múlásával arányos elfordulását teljesen, vagy részben meg-akadályozza.

Okozója:

A korong nem központos. A korong külső íve a képzeletbeli középponthoz képest excentrikus, így a kerületén a korong  a tachográf vezető lapján megszorul , nem engedi forogni a korongot az időmérő órával szinkronban.

A jelenség látható jelei:

A kerületén a megnyomódás jeleként fekete, benyomott csík látható.

Probléma megoldása:

A hiba egyszerűen megoldható, és végleg megszüntethető megfelelő minőségű tachográf korong használatával.

Jelenség: A tachográf nem érzékeli a bent lévő korongot!

A korong benn van a tachográfban, de a tachográfon és a műszerfalon is azt a hibajelzést látjuk , hogy nincs bent a korong. Ez a ’tálcás’ tachográfoknál Siemens VDO 1324, illetve Stonerigde 2400 típusú tachográfoknál fordul elő.

Okozója:

A korong bentlétét egy fototranzisztor-dióda érzékeli.Sajnos vannak rossz alapanyagból készített korongok, amit a fény átvilágít, így annak ellenére , hogy a tachográfban van  korong  a tachográf azt nem érzékeli.

Probléma megoldása:

A hiba egyszerűen megoldható,és végleg megszüntethető megfelelő minőségű tachográf korong használatával.

Mint a fenti két – leggyakrabban előforduló – problémából is látható a megfelelő korong kiválasztásával, és használatával sok bosszúságot elkerülhetsz! Egy pár szót a korongokról: A papíron egy vékony grafit(szén) réteg van felvíve, ami egy nagyon vékony viaszréteggel van befedve. Erre van nyomtatva az idő, a sebesség skála, és itt van hely biztosítva tevékenység rögzítésére.A korong egy kördiagram , ami időbeli eltolását (haladását ) a tachográf időórája biztosítja.

A működés elvből következtetve az alábbi szempontokat vedd figyelembe a kiválasztéskor:

  • a külső kerülete sima sorjamentes legyen és a körív-beosztás körívekhez képest ne legyen a körív „hullámos”és excentrikus
  • a felülete szinte üvegsimaságú legyen . Újjunkkal végigsimítva ne érezzünk rajta érdességet, és felülete sima, fényes legyen.
  • a korong középső- tevékenység rajzoló területén ne legyenek segédvonalak mert ezek akadályozzák és pontatlanná teszik a gépi kiértékelést.

Nagyon sok fajta, gyártmányú korongot találunk a piacon, így elsősorban szemmel és kézzel érezhető és kitapintható minőségi elvárásokat írtam le, amik nagyon fontosak a működés szempontjából. Ha a fenti szempontokat figyelembe vesszük, valószínű hogy elkerüljük a leírt hibákat!

A következő részben a gyakran előforduló tachográf hibákat írom le.

 

 

0

About the Author:

  Kapcsolódó bejegyzések
  • No related posts found.

Add a Comment